17 Mayıs 2009

Eskilerden 15...KURAKLIK

Herkes kuraklıktan şikâyet ediyor ve küresel ısınma tek suçlu ilan ediliyor. Tamam, dünya ömrünü tamamlamak üzere, ama bizim yapmadıklarımız bayağı fazla. DSİ diye bir kurum var ve bu kurumda çalışan uzmanlar var ve bu uzmanlar çeşitli raporlar yayınlıyorlar. Bu raporlara göre Türkiye'nin suyu 270 milyon insana yetebilir, ama doğru yatırımlar doğru zamanda yapılırsa.

Stratejik düşünmeyi bilmiyoruz ve kararlarımızı kısa süreli olayların etkisinde kalarak alıyoruz. Bakıyorsunuz bir yıl yağış fazla oluyor ve barajlardaki fazla suyu salıyoruz. Akarsularımız var, ama denize akıp duruyorlar. Ormanlarımız var, ama kıymetini bilmiyoruz. "İklim" denen şeyi kendimiz ıslah edebiliriz ve bu konuda kaderci yaklaşımları bırakmalıyız. Doğru yatırımlar yapılırsa, ormanlar korunur ve doğru ağaçlar dikilirse "kuraklık" olması için fazla sebep kalmıyor.

Sabancı Üniversitesi'nin bir uygulamasından bahsetmek istiyorum. Bu üniversitede yağmur suları akıp gitmiyor. Yağan tek damla bile depolarda birikiyor ve depolarda biriken suyla sulama, temizlik gibi ihtiyaçlar gideriliyor. Akıl, kullanmak için değil mi?

24/07/2007

Hiç yorum yok: