İkisat biliminde "piyasa türleri" konusu önemli yer tutar. Çeşitli piyasalar vardır. Örneğin, oligopol, monopson gibi. Öğrencilerin birçoğu grafiklerin arasında boğulur, ama bu piyasa türlerini gerçek hayata uyarlamaya çalışmaz.
Bu kuramları kendi hayatıma uyarladım ve sonuç: " Eksik rekabet ve monopolleşen bir Türkiye! ". Bu sonuca varmak için mükemmel bir iktisatçı olmak, ekonometrik araçlardan yararlanmak gerekmiyor. Sadece bakıyorum hayatıma ve sonuca varıyorum. Binlerce yıldır ekonomistler boşa yorulmuşlar ve günümüz iktisatçıları da ekonometri, analiz yöntemleri gibi zor konuların altında eziliyorlar. Evet, analizimi kendi hayatımdan ve samimi hayatlardan çıkardım.
Yılda onbinlerce Türk genci yurtdışına yüksek lisans ve lisans eğitimi için gidiyormuş. Bunların çok az bir kısmının burs bulma olanağı var. Demek ki iki Türkiye olduğu bir gerçekmiş. Bir yanda ezilen ve zor koşullar altında yaşayan çoğunluk, diğer yanda monopolleşen bir azınlık. Kimi gençler var ki birkaç aylığına yurtdışında dil kursu gibi eğitimlere katılmak için yanar, ama bir çözüm bulması imkansızdır. Ya, garibim gençlik yurtiçindeki dil, finans vb eğitimlerine katılacak parayı da bulamaz ki...
Türkiye çağ atladı, ama ikiye bölünerek çağ atladı. Bir yanda "sermaye birikimi" hızla çoğalan bir azınlık ve diğer yanda zor koşullarda adam olmaya çalışan milyonlar. Evet, adam olmak... Bu kurtlar sofrasında adam sayılmanız için niteliğinizin ve paranızın çok olması gerek.
17/07/2007
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder